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N.C. Gen. Stat. §7A-38.2(b) provides, “[t]he administration of mediator certification, 

regulation of mediator conduct, and decertification shall be conducted through the 

Dispute Resolution Commission, established under the Judicial Department.”  On August 

28, 1998, the Commission adopted an Advisory Opinions Policy encouraging mediators 

to seek guidance on dilemmas that arise in the context of their mediation practice.  In 

adopting the Policy and issuing opinions, the Commission seeks to educate mediators and 

to protect the public. 

 

Concern Raised 

 
Certified Mediator asks for guidance on when a mediator can allow a party or insurance 

company representative to participate in a mediated settlement conference by telephone.  

 

Advisory Opinion 

 
Rule 4.A (2) provides that any party or person required to attend a mediated settlement 

conference shall physically attend until an agreement is reduced to writing and signed or 

an impasse declared.  The attendance requirement may be excused or modified by 

agreement or all parities and persons required to attend and the mediator.  As such, a 

mediator should not consider excusing or modifying the attendance requirement unless 

all parties and person required to attend have consented.  If a party unilaterally contacts a 

mediator and requests that the attendance requirement be excused or modified, the 

mediator should explain the Rule and suggest the party first discuss his or her request 

with the other parties and persons required to attend the conference. 

 

Whenever possible, the Commission believes it is highly preferable for all parties to be 

physically present at the conference, including an adjuster or other insurance company 

representative with authority to settle the case.  In that way, parties have an opportunity 

to hear all the discussions, to come face-to-face with the other side to hear their view of 

the faces in dispute and their assessment of the case; to be an active participant in 

formulating offers and counter-offers; and to take ownership of the agreement, including 

signing it at the conclusion of the conference.  When parties are absent, difficulties can 

occur.   For example: a) an absent party may later claim that his or her attorney did not 

have authority to settle the case; b) an agreement may not be reduced to writing because a 

party attending by telephone cannot sign and then later repudiates the agreement; or c) an 

insurance company official with authority to settle and who is to be available on standby 

may go to a meeting, to lunch, or leave for the day when his or her input is needed most.  

 



The Commission suggests that even when all parties consent, a mediator should not 

consider waiving or modifying the attendance requirement lightly.  Mediators should 

encourage individual parties and insurance company representatives to be physically 

present at the conference, unless some compelling reason dictates otherwise.  If there is 

such compelling reason, the mediator should seek to ensure that arrangements are made 

to permit the party to participate via conference call.  The party should be able to 

participate in both general and private sessions with the aid of a speakerphone and to 

speak confidentially with his or her attorney as needed. 

 

When a mediator learns that a party will not be present physically, the mediator should 

seek to protect the mediation process by encouraging the attorney to obtain from such 

client written authorization to settle the matter on the client’s behalf.  In the event a party 

fails to physically attend a conference and has not had the attendance requirement 

excused or modified by agreement of all parties and the mediator or by order of the 

Senior Resident Superior Court Judge, Rule 6.B (4) requires the mediator to report the 

failure to attend to the court.  


